Thosai
Thosai
juga sejenis makanan tradisional yang terkenal di kalangan kaum India. Selain
itu thosai sering juga dihidangkan ketika hari perayaan seperti Deepavali dan
majlis-majlis keraian dan hari jadi. Thosai dijual di gerai-gerai dan
restoran-restoran India. Thosai biasanya dimakan ketika sarapan dan minum
petang. Rasa thosai sedap tetapi agak masam. Thosai bertambah enak jika dimakan
bersama sambal sardin, kelapa yang telah dimasak dan kuah kari.
Putu mayam
Putu mayam
ialah sejenis makanan manis yang selalunya dimakan ketika sarapan pagi ataupun
sebagai snek. Putu mayam diperbuat daripada adunan
tepung beras yang dicampur dengan air, santan kelapa yang kemudiannya, doh itu
ditekan ke penyaring untuk menjadikannya seperti mi halus. Selepas itu, ia akan
distimkan dengan perahan air daun untuk dijadikan sebagai perasa. Setelah siap,
mi itu akan dihidangkan bersama-sama parutan kelapa dan gula melaka.
Meruku
Meruku
bukan sahaja menjadi antara kuih kegemaran masyarakat India, malah menjadi
kegemaran masyarakat Malayu juga. Meruku selalunya dibuat pada musim perayaan
dan kenduri kendara. Meruku tersebut boleh dibuat dalam pelbagai bentuk sama ada
bulat panjang atau bintang panjang. Sungguhpun begitu cara pembuatannya adalah
sama. Ramuanya yang terdiri daripada pelbagai jenis rempah menambahkan lagi
aroma dan kelazatan meruku tersebut. Pada masa kini, meruku juga dihidangkan
pada hari-hari biasa dan dijual secara meluas di Malaysia.
Vadai
Vadai
merupakan kuih yang paling digemari oleh kebanyakan masyarakat Malaysia. Ianya
adalah sejeis makanan tradisional jenis kering .Kuih tersebut berbentuk gelung.
Ianya amat sesuai dihidangkan ketika masih panas dan sebagai hidangan minum
petang. Selain itu ianya turut dihidangkan pada hari perayaan Deepavali. Vadai
atau disebut 'Wah-dei', merupakan sejenis makanan orang India selatan. Terdapat
juga hirisan cili hijau, daun kari dan bawang merah dicampurkan sekali. Vadai
perlu digoreng dengan minyak masak yang banyak untuk memastikan gorengannya
menjadi mampat.
0 comments:
Post a Comment