skip to main |
skip to sidebar
Kari ialah nama untuk berbagai-bagai hidangan berempah yang terkenal di Bangladesh, India, Sri Lanka, Indonesia, Malaysia, Thailand, dan negara-negara yang lain di Asia Selatan dan Asia Tenggara.Kari yang berasal daripada India merupakan salah satu daripada beberapa hidangan yang benar-benar bersifat "Se-
Asia". Masyarakat India sememangnya terkenal dengan masakan yang berasaskan kari. Boleh dikatakan setiap hari, kari menjadi menu utama juadah mereka. Kebanyakan kari yang digunakan dalam masyarakat India adalah kari yang diproses sendiri.
Kari ini dikatakan lebih sedap jika dimasak dengan pelbagai jenis masakan. Masakan kari mampu menyedapkan lauk-pauk yang berasaskan daging kambing, ayam, ikan dan sayur-sayuran. Bahkan masyarakat India juga memasak kari dal untuk dicicah bersama tose atau capati. Berbanding dengan masyarakat Melayu, masyarakat India lebih gemar memasak kari tanpa menggunakan santan kelapa. Ini menyebabkan jumlah kari yang digunakan agak banyak lantas mengakibatkan rasanya bertambah pedas.
Impak daripada pergaulan kaum yang berbeza, pengaruh kari telah meresap ke dalam makanan kaum lain iaitu kari turut di gemari oleh masyarakat yang berbilang kaum.Kini bukan sahaja masyarakat India menggemari kari tetapi kaum melayu dan cina juga.Impak besar daripada ini mampu mewujudkan satu ikatan perpaduan sesama masyarakat Malaysia.
Penduduk Malaysia yang terdiri daripada masyarakat Melayu, Cina dan pelbagai kaum etnik yang lain telah hidup bersama sejak beberapa generasi yang lalu. Pelbagai budaya yang berbeza ini telah saling mempengaruhi antara satu sama lain, menghasilkan gabungan budaya Malaysia yang unik. Jumlah
kaum terbesar di Malaysia adalah kaum Melayu, Cina dan India. Negeri Sabah dan Sarawak juga mempunyai pelbagai kumpulan etnik peribumi, masing-masing dengan
budaya serta warisan yang unik dan tersendiri.
Memandangkan Malaysia terdiri daripada tiga kaum yang utama jelas perbezaan cita rasa dalam penyediaan makanan. Sungguhpun terdapat perbezaan dalam menyediakan pemakanan, namun rakyat Malaysia berbangga kerana negara ini mempunyai variasi yang cukup berbeza. Oleh itu setiap rakyat mampu merasai makanan yang berlainan di satu
kawasan sahaja.
Perkongsian citarasa dan persamaan ini banyak menyumbang kepada hubungan persahabatan dan persaudaraan, seterusnya kepada keharmonian antara kaum di negara kita.
Wednesday, 9 May 2012
Makanan masyarakat India (kari)
Kari ialah nama untuk berbagai-bagai hidangan berempah yang terkenal di Bangladesh, India, Sri Lanka, Indonesia, Malaysia, Thailand, dan negara-negara yang lain di Asia Selatan dan Asia Tenggara.Kari yang berasal daripada India merupakan salah satu daripada beberapa hidangan yang benar-benar bersifat "Se-
Asia". Masyarakat India sememangnya terkenal dengan masakan yang berasaskan kari. Boleh dikatakan setiap hari, kari menjadi menu utama juadah mereka. Kebanyakan kari yang digunakan dalam masyarakat India adalah kari yang diproses sendiri.
Kari ini dikatakan lebih sedap jika dimasak dengan pelbagai jenis masakan. Masakan kari mampu menyedapkan lauk-pauk yang berasaskan daging kambing, ayam, ikan dan sayur-sayuran. Bahkan masyarakat India juga memasak kari dal untuk dicicah bersama tose atau capati. Berbanding dengan masyarakat Melayu, masyarakat India lebih gemar memasak kari tanpa menggunakan santan kelapa. Ini menyebabkan jumlah kari yang digunakan agak banyak lantas mengakibatkan rasanya bertambah pedas.
Impak daripada pergaulan kaum yang berbeza, pengaruh kari telah meresap ke dalam makanan kaum lain iaitu kari turut di gemari oleh masyarakat yang berbilang kaum.Kini bukan sahaja masyarakat India menggemari kari tetapi kaum melayu dan cina juga.Impak besar daripada ini mampu mewujudkan satu ikatan perpaduan sesama masyarakat Malaysia.
Pengenalan
Penduduk Malaysia yang terdiri daripada masyarakat Melayu, Cina dan pelbagai kaum etnik yang lain telah hidup bersama sejak beberapa generasi yang lalu. Pelbagai budaya yang berbeza ini telah saling mempengaruhi antara satu sama lain, menghasilkan gabungan budaya Malaysia yang unik. Jumlah
kaum terbesar di Malaysia adalah kaum Melayu, Cina dan India. Negeri Sabah dan Sarawak juga mempunyai pelbagai kumpulan etnik peribumi, masing-masing dengan
budaya serta warisan yang unik dan tersendiri.
Memandangkan Malaysia terdiri daripada tiga kaum yang utama jelas perbezaan cita rasa dalam penyediaan makanan. Sungguhpun terdapat perbezaan dalam menyediakan pemakanan, namun rakyat Malaysia berbangga kerana negara ini mempunyai variasi yang cukup berbeza. Oleh itu setiap rakyat mampu merasai makanan yang berlainan di satu
kawasan sahaja.
Perkongsian citarasa dan persamaan ini banyak menyumbang kepada hubungan persahabatan dan persaudaraan, seterusnya kepada keharmonian antara kaum di negara kita.
Objektif utama
Tujuan utama penubuhan blog ini adalah untuk:
1. Mengenali jenis dan asal usul kepelbagaian makanan 1
Malaysia.
2. Menghuraikan peranan pelbagai jenis makanan dalam
menyatupadukan hubungan pelbagai kaum.
3. Memastikan makanan 1 Malaysia dapat dikekalkan dan
dipertahankan daripada hilang ditelan arus pembangunan.
1. Mengenali jenis dan asal usul kepelbagaian makanan 1
Malaysia.
2. Menghuraikan peranan pelbagai jenis makanan dalam
menyatupadukan hubungan pelbagai kaum.
3. Memastikan makanan 1 Malaysia dapat dikekalkan dan
dipertahankan daripada hilang ditelan arus pembangunan.
Artikel terbaru
Blog Archive
-
▼
2012
(25)
-
▼
May
(23)
- Makanan lain masyarakat Sarawak
- Makanan masyarakat Sarawak (Laksa Sarawak dan mee ...
- Makanan masyarakat Sarawak (Kek lapis)
- Makanan masyarakat Sabah (Pinaasakan)
- Makanan masyarakat Sabah (Noonsom)
- Makanan masyarakat Sabah (Hinava)
- Makanan masyaakat Sabah dan Sarawak
- Makanan masyarakat india (Nasi beriani)
- Makanan lain masyarakat cina
- Makanan lain masyarakat Melayu
- Ulam
- Makanan masyarakat india
- Makanan lain masyarakat india
- Makanan masyarakat india (roti canai dan capati)
- Makanan masyarakat india (nasi kandar)
- Makanan masyarakat India (kari)
- Makanan masyarakat melayu (manisan)
- makanan masyarakat melayu (ketupat dan lemang)
- Makanan tradisi masyarakat melayu (nasi lemak)
- Makanan tradisi masyarakat melayu
- Makanan tradisi masyarakat cina (Kuih bulan)
- Makanan tradisi masyarakat cina (Char Kway Teow)
- Uniknya Masyarakat Malaysia Yang Berbilang Kaum
-
▼
May
(23)
Powered by Blogger.
Mengenai kami
- rakyat malaysia
- Blog ini bertujuan untuk mempromosikan dan mengetengahkan ciri-ciri keunikan yang terdapat pada masyarakat Malaysia.Selain itu, untuk memastikan keunikan ini tidak hilang dengan arus globalisasi dan memastikan genarasi masa kini dan hadapan dapat mengenali keunikan kaum masing-masing seterusnya menjadi kebanggaan kita sebagai rakyat Malaysia.
About Me
- rakyat malaysia
- Gelugor, Penang, Malaysia
- Blog ini bertujuan untuk mempromosikan dan mengetengahkan ciri-ciri keunikan yang terdapat pada masyarakat Malaysia.Selain itu, untuk memastikan keunikan ini tidak hilang dengan arus globalisasi dan memastikan genarasi masa kini dan hadapan dapat mengenali keunikan kaum masing-masing seterusnya menjadi kebanggaan kita sebagai rakyat Malaysia.
0 comments:
Post a Comment