Sabah dan Sarawak merupakan negeri yang mempunyai
kebudayaannyayang tersendiri dan unik. Oleh kerana ia terpisah daripada
Semenanjung Malaysia, pemakanan di antara etnik-etnik di sini adalah berbeza. Mempunyai
lebih daripada tiga puluh etnik dan mempunyai keadaan geografi yang pelbagai,
Sabah dan Sarawak menyediakan pelbagai jenis variasi makanan. Berikut merupakan
infomasi yang dapat membantu kita mengenali pemakanan di antara etnik di Sabah
dan Sarawak.
Sabah
Makanan
bagi sesuatu kaum merupakan identiti dan pengenalan bagi sesuatu kaum. Terdapat
banyak jenis makanan dalam masyarakat Kadazandusun. Biasanya kita dapat melihat
pelbagai jenis hidangan ini di musim perayaan seperti Pesta Kaamatan yang
dirayakan setiap tahun iaitu pada 30 dan 31 Mei. Selain perayaan, biasanya suku
kaum Kadazandusun yang tinggal di kampung, masih mengamalkan cara masakan atau
hidangan secara tradisional ini. Kita juga dapat melihat dan merasa hidangan
seumpama ini pada masa upacara seperti perkahwinan dan majlis lain di adakan
oleh suku kaum Kadazandusun. Sesungguhnya makanan tradisional bagi kaum
Kadazandusun ini amat berbeza dari kaum yang lain terdapat di negeri Sabah.
Selain makanan ini lazat, sudah tentu ianya juga mempunyai keunikannya yang
tersendiri.
Contohnya,
laut dan sungai yang dibekalkan dengan pelbagai jenis ikan, udang, dan
sebagainya. Hutan rimba yang ditumbuhi
dengan pelbagai jenis tumbuhan liar, herba, buah-buahan dan didiami pelbagai
jenis hidupan liar. Kebiasaan ini diamalkan oleh lebih daripada 30 golongan
etnik yang mana lebih dipengaruhi dengan cara hidup dan keadaan persekitaran
tempat tinggal etnik tertentu.
Masyarakat
kaum kadazan dusun di Sabah telah mengamalkan cara pemakanan tradisi sejak turun
temurun dan masih diamalkan sehingga ke hari ini. Antara makanan tradisi yang terkenal ialah
Hinava, Noonsom, Pinaasakan, Sup Mahuk Liling dan lain-lain disediakan dalam
pelbagai cara.
0 comments:
Post a Comment