Tuesday, 15 May 2012

Makanan masyarakat Sarawak (Kek lapis)

Kek lapis Sarawak merupakan sejenis kek/kuih yang paling popular di sarawak. Kek lapis ini sangat popular ketika sambutan perayaan di Sarawak seperti Hari Raya, Krismas, Gawai Dayak, dan tidak ketinggalan Tahun Baru Cina. Kek ini mempunyai berpuluh-puluh jenis corak atau pattern dan setiap jenis mempunyai nama tersendiri yang dicipta oleh orang yang mula-mula mencipta corak atau pattern kek itu. Harga kek juga bergantung kepada besar, jenis corak dan kepayahan membuat kek tersebut. Jadi semakin besar, semakin banyak corak, semakin susah membuat kek tersebut, maka semakin mahal harga kek tersebut


Kek lapis Sarawak
 Kek lapis Sarawak kini menjadi salah satu daya tarikan pengunjung apabila bertandang ke negeri Sarawak. Kek lapis Sarawak ini telah mendapat tempat di kalangan masyarakat Malaysia yang berbilang kaum tanpa mengira pegangan dan prinsip. Ini membuktikan bahawa melalui makanan, kita mampu mewujudkan perpaduan seterusnya menjamin keamanan dan toleransi pelbagai kaum.

0 comments:

Post a Comment