Noonsom merupakan salah satu hidangan tradisional istimewa
bagi suku kaum Kadazan-Dusun, Sabah, atau lebih
dikenali sebagai jeruk dalam Bahasa Melayu. Terdapat beberapa jenis Noonsom
dalam masakan Kadazandusun, antara yang paling popular ialah Noonsom Sada
(Ikan), Noonsom Bambangan (buah) dan Noonsom Tuhau (ulam).
Noonsom Sada |
Noonsom Sada - Ikan
yang digunakan ialah jenis ikan air tawar, dibersihkan dan dijeruk menggunakan
isi buah Pangi (ditumbuk ), nasi dan garam. Kesemua bahan tersebut akan
dicampur dan diisi ke dalam bekas botol/tajau kecil dan biarkan selama sepuluh
atau dua belas hari sebelum dihidangkan.
Noonsom Bambangan |
Noonsom Bambangan - Isi Buah Bambangan dihiris dan dicampur dengan biji
buah bambangan yang telah diparut dan sedikit garam. Apabila kesemua bahan
dicampurkan, isikan ke dalam bekas botol atau tajau kecil dan biarkan selama
seminggu sebelum dimakan.
Noonsom tuhau |
Noonsom Tuhau - Isi Tuhau (sejenis tumbuhan) dihiris halus dan dijeruk
dengan cuka, garam dan cili merah.
Apabila kesemua bahan telah dicampurkan, isikan ke dalam bekas botol dan
biarkan beberapa minit sebelum dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment