Hinava |
Hinava atau Hinava Ginapan merupakan salah satu hidangan tradisional istimewa
bagi suku kaum Kadazan-Dusun, Sabah, dan boleh
dikatakan sebagai merupakan makanan yang paling popular di kalangan kaum
Kadazan-Dusun. Ia merupakan hidangan yang dihasilkan daripada isi ikan segar
yang dicampurkan dengan biji buah bambangan yang telah diparut, cili merah, halia, bawang merah ,
limau kapas dan garam.
Isi ikan tersebut tidak perlu dimasak kerana ia akan masak dengan menggunakan
perahan jus limau samada menggunakan limau nipis ataupun limau kasturi
(menyerupai shushi). Terdapat pelbagai jenis ikan yang boleh digunakan, tetapi
biasanya isi ikan tenggiri, sungguhpun isi ikan yu juga boleh digunakan. Selain
itu isi sotong
atau udang juga
boleh digunakan bagi penyediaan Hinava ini. Hivana biasanya merupakan hidangan
istimewa semasa Tadau_Kaamatan. Selain itu ia juga menjadi hidangan
istimewa pada majlis-majlis penting lain seperti bagi perkahwinan, pertunangan
dan lain-lain.
0 comments:
Post a Comment