Hari
ini, kaum Melayu merupakan kumpulan etnik terbesar di Malaysia iaitu merangkumi lebih 50
peratus penduduk negara ini. Terdapat pelbagai kebudayaan dan tradisi orang
Melayu yang telah menerap ke dalam budaya Negara kita. Ini bermakna tradisi dan
budaya yang dahulunya hanya diamalkan oleh golongan Melayu, kini telah menjadi
sebahagian daripada budaya hidup penduduk Malaysia tidak kira bangsa dan agama.
Penerapan ini membolehkan budaya Malaysia yang unik dan istimewa dibina dan
seterusnya dipupuk untuk mencapai perpaduan kaum demi kemajuan negara.
Orang
Melayu adalah satu masyarakat yang mempunyai pelbagai jenis makanan yang
dipelbagaikan. Misalnya masyarakat ini boleh memasak makanan yang berempah,
bersantan, berlada bersup dan sebagainya. Oleh itu boleh dikatakan masyarakat
Melayu adalah satu masyarakat yang paling banyak variasi dalam pemakanan.
Budaya
makanan Malaysia banyak dipelopori dengan budaya makanan orang Melayu. Pelbagai lauk pauk
tidak akan sempurna jika tidak diiringi dengan nasi. Nasi merupakan makanan
utama bagi orang Malaysia dan orang Melayu amnya. Beras juga merupakan nadi
budaya kehidupan dan adat bagi penduduk Asia. Bijirin kecil ini juga berjaya
membentuk budaya diet (pemakanan) dan ekonomi penduduk Asia. Di Malaysia padi
menjadi tanaman utama di Kedah dan Perlis dan dikenali sebagai ‘rice bowl of
Malaysia’. Nasi dihidangkan dengan pelbagai lauk-pauk dan ulam ulaman.
Bahan yang digunakan dalam masakan Melayu berkisar kepada santan, cili dan
belacan. Hidangan orang Melayu dikatakan mampu menghangatkan suasana di meja
makan. Hidangan Melayu terkenal bukan sahaja dari keenakan tetapi dari segi
kepedasan dan juga penggunaan rempah ratusnya.
Santan
merupakan bahan asas dalam masakan kita. Ia digunakan dalam segala jenis gulai
atau masak lemak. Bahan perasa (seasonings) dalam masakan Melayu di bahagi
kepada dua: rempah basah dan rempah kering. Rempah basah iaitu bahan yang
ditumbuk dengan batu lesung: bawang, halia, bawang putih dan cili. Rempah
kering pula termasuk biji ketumbar, jintan, buah pelaga, kayu manis dan
lain-lain. Rempah ratus ini selalunya di sangai (digoreng tanpa minyak)
terlebih dahulu sebelum ditumbuk atau dikisar. Orang Melayu juga banyak
menggunakan bahan-bahan herba seperti serai, daun pandan, daun limau purut,
daun kemangi, bunga kantan, kunyit, lengkuas dan buah pala.
0 comments:
Post a Comment